Ile czasu zajmuje zrobienie sushi?
Przygotowanie sushi na rodzinne spotkanie czy przyjęcie w gronie przyjaciół nie jest łatwy zadaniem. Zwijanie kolejnych rolek wymaga sporo precyzji. Do tego należy również doliczyć przygotowanie warzyw, owoców, ryby i ryżu oraz innych komponentów, tworzących wyjątkową potrawę z Dalekiego Wschodu. Tym, którzy pierwszy raz stoją przed takim wyzwaniem podpowiadamy, ile czasu należy poświęcić, by przyrządzić to niezwykle smakowite, ale również i czasochłonne danie.
Jak przygotować sushi na imprezę?
Czas, jaki trzeba poświęcić na przygotowanie sushi, zależy w znacznej mierze od posiadanych umiejętności, ale również i od cierpliwości oraz precyzji w działaniu. W tym kontekście nie dziwi więc fakt, że wiele osób decyduje się na skorzystanie z gotowych rozwiązań. Jedno z nich znaleźć można na stronie sushi z dowozem w Krakowie, gdzie zamieszczono ofertę jednej z restauracji sushi. Obejmuje ona m.in. zestawy imprezowe w atrakcyjnych cenach, z których chętnie korzystają osoby, nie mające czasu i ochoty na naukę przygotowywania sushi. Ci, którzy chcą podjąć takie wyzwanie, mogą z kolei skorzystać z różnego rodzaju kursów. Najgorszym rozwiązaniem jest natomiast sięganie po produkty ze sklepowych półek, z długą listą składników, które nie mają nic wspólnego z ideą zdrowej kuchni.
Ile zajmuje przygotowanie ryżu do sushi?
Przygotowaniu ryżu do sushi to jeden z niezwykle istotnych, a zarazem czasochłonnych etapów. Jak wiadomo, ryż musi zostać wcześniej ugotowany, co z reguły zajmuje ok. 20 minut. Kolejne minuty upływają na jego studzeniu, a następnie nabieraniu smaku i aromatu dzięki odpowiedniej zaprawie. Taka zaprawa składa się 2 łyżek cukru, 2 łyżek octu ryżowego oraz 1 łyżeczki soli, przypadających na 250 g ryżu.
Niekiedy połączenie składników wymaga również kolejnego podgrzania. Tak przygotowany ryż powinien następnie odczekać minimum kwadrans, by nasycić się smakiem zaprawy. Co ważne, przygotowując rolki sushi, należy sięgać po w pełni wystudzony ryż. Jak nietrudno zauważyć, jego przygotowanie wymaga poświęcenia ok. 40 minut, choć w czasie gotowania i studzenia można już wykonywać kolejne etapy pracy.
Czym wypełnić kolorowe rolki?
Chyba nikt nie wyobraża sobie sushi bez marynowanych lub świeżych warzyw i owoców. Wśród nich najczęściej wymienia się marchewkę, ogórek, japońską rzepę i awokado. Nic dziwnego, bowiem to właśnie one tworzą najlepsze kompozycje smakowe. W sushi, przygotowywanym przez profesjonalnych sushi masterów, nie brakuje również pędów bambusa, szczypioru, szparagów czy marynowanej rzodkiewki. Takie składniki na ogół krojone są w cienkie paski, dzięki czemu łatwiej umieszczać je w kolorowych rolkach.
Przygotowując sushi, nie należy zapominać również o dodatkach. To przede wszystkim sosy: teriyaki, nikiri i sos sojowy, ale również ostry chrzan wasabi. Można zakupić je w dobrze wyposażonych sklepach, pamiętając również o zielonej herbacie lub japońskim winie ryżowym sake, idealnie komponującym się ze smakiem sushi.
Jak zwinąć rolę sushi?
Zwijanie rolek sushi to czasochłonne zadanie, wymagające sporej precyzji. Znacznym ułatwieniem w tym procesie są bambusowe maty. To właśnie na takiej macie należy ułożyć warstwę ryżu, na którą nakładany jest majonez lub serek, a następnie wybrane dodatki i ryby. Sushi należy zwijać mocnym, zdecydowanym ruchem, pamiętając o uciskaniu, by rolka nie rozpadła się po zakończeniu pracy.
Ostatni etap to natomiast pokrojenie rulonu na ok. 2 cm kawałki. Jak nietrudno się domyślić, początki nie są łatwe, choć nie należy się poddawać przy pierwszych niepowodzeniach. O ile amatorom kuchni azjatyckiej stworzenie rolki może zająć nawet kilkadziesiąt minut, o tyle wprawiona osoba zrobi to znacznie szybciej.
Ile czasu potrzeba, by przygotować sushi?
Wiesz już, że na przygotowanie sushi składa się kilka ważnych etapów, taki jak:
- gotowanie ryżu i moczenie go w przygotowanej specjalnie w tym celu zaprawie,
- krojenie warzyw w tzw. pickles, czyli cienkie paski, ułatwiające zwijanie rolek,
- przygotowanie kolejnych warstw składników,
- zwijanie rolki i jej krojenie na mniejsze kawałki.
Ostateczny czas, jaki potrzebny jest, by przygotować rolkę sushi, zależy przede wszystkim od doświadczenia, a w konsekwencji od umiejętności sushi mastera. Nie bez znaczenia pozostają również wybrane przez niego komponenty. Na przygotowanie potrawy należy więc przeznaczyć od 30 minut do nawet kilku godzin, jeśli za cel postawimy sobie kilka różnych rodzajów sushi, wymagających innych składników, by zachwycić swoim smakiem i aromatem.
Comments (1)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Czy tylko ja nie lubię robić sushi w domu tylko wolę zamówić je sobie na wynos? Mieszkam w Krakowie i znam wiele restauracji sushi, które dowożą pyszne sushi! Niezależnie od pogody jem moje pyszne nigiri na kanapie podczas oglądania Przyjaciół 😀